Marcinek stracciatella

  • on 11 kwietnia 2021

Marcinek stracciatella

Składniki

ciasto;

4 jajka (białka i żółtka osobno),

250 g masła lub margaryny,

1 szklanka cukru,

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masa;

2 śnieżki,

+ mleko ( 2 szklanki),

tabliczka mlecznej czekolady,

2 łyżki żelatyny.

Marcinek stracciatella

Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części.

To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego ! 😉
😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..