Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

  • on 11 kwietnia 2021

Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Składniki

mak 250 gram

1 duży olejek migdałowy

cukier 1/2 szklanki

orzechy włoskie rozdrobnione 10 dag

blanszowane migdały rozdrobnione 10 dag

rodzynki 5 łyżek

kandyzowana skórka pomarańczy 5 łyżek

śmietana 30 % tłuszczu 250 ml

Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Przygotowanie

Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie.

W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy.

Dodajemy zmielony mak, bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko.

Ostudzona masa makowa jest gotowa.

Polecane przepisy: masa makowa z puszki na makowiec czy coś do niej dodać

Polecane przepisy: masa makowa z puszki jak przygotować do ciasta

Polecane przepisy: puszysta masa makowa do tortu

Polecane przepisy: Masa makowa, migdałowa z bakaliami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..