Pierś z kurczaka z sosem Napoli

  • on 11 kwietnia 2021

Pierś z kurczaka z sosem Napoli

Składniki

pierś z kurczaka

sos Fix Spaghetti Napoli (Knorr)

wegeta

ryż Basmati

olej rzepakowy

sól

Pierś z kurczaka z sosem Napoli

Przygotowanie

Sos Napoli przygotować według instrukcji na opakowaniu – rozmieszać go z ok. 250 ml wody i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
(osobiście wolę gdy sos jest gęstszy więc dodaję odrobinę mniej wody i nie dodaję oleju, bo pierś z kurczaka podduszam i podsmażam na nim).

Filet z piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę.
Ułożyć na patelni, doprawić wegetą do smaku i dusić pod przykrywką do miękkości na niezbyt głębokim oleju.

Kiedy mięso będzie już miękkie odkryć patelnię tak aby odparowała zbędna ilość zgromadzonej wody, a kawałki kurczaka mogły się podsmażyć i zarumienić.
W międzyczasie zagotować wodę na ryż. Posolić ją wedle uznania i wrzucić torebkę ryżu.
Parzyć na niewielkim ogniu, aż uzyska ulubiony przez nas stopień ugotowania.

Gdy ryż będzie już prawie gotowy, do podsmażonych kawałków kurczaka dodać ugotowany wcześniej sos Napoli i podgrzać go od czasu do czasu mieszając.

Ryż odsączyć i wyłożyć na płaski talerz, obok zdjąć gotowego kurczaka z sosem.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..