Proziaki

  • on 11 kwietnia 2021

Proziaki

Składniki

0,5 kg mąki pszennej

czubata łyżeczka sody

łyżeczka soli

1 jajko

szklanka kefiru lub maślanki

Proziaki

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 – 2 cm. Wycinamy kwadraty, kółka lub inne kształty.
Proziaki smażymy z obu stron na suchej patelni lub lekko smarujemy ją olejem. Możemy je również upiec, jednak z patelni są najsmaczniejsze.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: proziaki kalorie

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..