Przysmak ze słoika

  • on 11 kwietnia 2021

Przysmak ze słoika

Składniki

Boczek wędzony 1,40kg

Boczek surowy 1,40kg

Mięso od szynki 1,20kg

Kiełbasa wiejska 60dkg

Czosnek główka średni

Sól,pieprz czarny,kilka ziaren jałowca

Ziele ang.kilka ziaren,liście laurowe kilka szt.

Przysmak ze słoika

Przygotowanie

Z boczków wykroić skórę,z kiełbasy zdjąć.
Wszystko razem zmielić oraz czosnek.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.Dać na noc do lodówki.
Na drugi dzień do wyparzonych słoików na spód położyć parę ziarenek ziela,dwa ziarenka jałowca i po dwa listki liścia laurowego.
Mięso nakładać do słoików na 3/4 wysokości.Boki przy zakrętkach wytrzeć,zakręcić i dać do wyższego garnka wyłożonego na spodzie ściereczką.
Pasteryzować przez 3 dni.
W pierwszym dniu licząc od momentu wrzenia 60min.
W drugim dniu tak samo.
Na trzeci dzień 40min.
Zostawić w wodzie do wystudzenia,potem nie musi przechowywać się w lodówce.
Taka konserwa spokojnie może nawet rok stać,o ile wcześniej jej się nie zje:)

Smacznego życzę!

Polecane przepisy: kiełbasa ze słoika do smarowania na chleb

Polecane przepisy: tuszonka ze słoika

Polecane przepisy: jedzenie sloiki kierowca tira

Polecane przepisy: mielonka ze słoika

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..