Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy “SERCE”

  • on 11 kwietnia 2021

Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy “SERCE”

Składniki

Składniki na 1 roladę: MASA NA WZORKI:

-50 g. masła -50 g. cukru pudru -50 g. mąki

-50 g. białka -barwnik spożywczy czerwony

BISZKOPT :30×40:

-4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej

-70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju

BISZKOPT :15×40:

-2 jajka -60 g. cukru -35 g. mąki tortowej -35 g. mąki ziemniaczanej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka oleju

GALARETKA: -3 galaretki wiśniowe -1 l. wody

1.KREM Z MASCARPONE:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -10 g. cukru pudru

-10 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody

2.KREM Z MASCARPONE:

-250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -10 g. cukru pudru

-10 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody

Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy “SERCE”

Przygotowanie

Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.

Obrócić papier i delikatnie natłuścić.

masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.

Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.

Delikatnie postukać blaszką 30×40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.

biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto “łyżka za łyżką”. Wyrównać górę.

Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.

Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.

Odstawić biszkopt do wystygnięcia.

Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.

Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.

Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.

Ułożyć papier z biszkoptem w tej rynience, stroną z wzorkiem do dołu.

galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.

Wyjąć galaretkę z folią na deskę.

Wykrajać foremką serduszka.

Układać jedno obok drugiego, górą w dół.

krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tunelu. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.

Zaraz ułożyć rządek galaretkowych serduszek, brzuszkami do dołu.

Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.

Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.

Odkroić boki rolady.

Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..