Słone bułeczki z ogórkiem

  • on 11 kwietnia 2021

Słone bułeczki z ogórkiem

Składniki

ciasto : mąka pszenna 500 g

drożdże 40 g

mleko 180-190 ml

olej 115 ml

2 żółtka

cukier 1/2 płaska łyżeczka

oregano 1 łyżeczka

sól i pieprz

farsz : ogórki 500 g

1 papryczka czerwona chili

sól 1 płaska łyżka

czosnek staropolski

1 białko jaja

Słone bułeczki z ogórkiem

Przygotowanie

Ogórki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy na gęste sitko, posypujemy solą. Zostawiamy do odcieknięcia.
Papryczkę pozbawiamy nasion, drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
Mąkę przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem , zalewamy 4 łyżkami letniego mleka.
Gdy drożdże lekko podrosną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Płaty ciasta posypujemy czosnkiem, rozkładamy masę z ogórków i zwijamy w rulon.

Zrolowane ciasto przecinamy nożem na ukos tworząc trójkąty.

Trójkątne bułeczki układamy na blaszce pokrytej papierem, przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 C.
Lekko wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z solą i czosnkiem.
Bułeczki pieczemy około 25 minut.

Polecane przepisy: Słone bułeczki z ogórkiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..