Wigilijna gałąź – rolada

  • on 11 kwietnia 2021

Wigilijna gałąź – rolada

Składniki

biszkopt, NA ROLADĘ

jajka, 8 sztuk

cukier puder, 1 szklanka

Mąka pszenna, 10 płaskich łyżek

cukier waniliowy, podwójny

sól, szczypta

krem, DO PRZEŁOŻENIA

masło, 25 dkg

10 łyżek, cukru pudru

kakao, 3 łyżki

mleko, 5 łyżek

żółtko, 1sztuka

podwójny, cukier waniliowy

Wigilijna gałąź – rolada

Przygotowanie

Przygotowanie biszkoptu: Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć, aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę z 8 białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu przekroić poziomo( najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3), ułożyć jedną na drugiej i zwinąć ciasto tak jak roladę.Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie przypominające korę. Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i aby wyglądały jak ośnieżone oprószyć je cukrem pudrem, można do dekoracji użyć pralin oraz boków rolady.

Przygotowanie kremu: Cukier puder ucieramy z masłem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym, a gdy jest już pulchny dodaje się stopniowo cały czas ucierając masę z kakao rozpuszczonego w mleku.

Polecane przepisy: gałąź wigilijna przepis

Polecane przepisy: gałąź wigilijna

Polecane przepisy: wigilijna gałąź

Polecane przepisy: potrawy wigilijne

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..