Zupa orientalna z kurczakiem

  • on 11 kwietnia 2021

Zupa orientalna z kurczakiem

Składniki

Ok. 1,5 l bulionu

Grzyby mun 1 op.

Pierś z kurczaka 2 szt.

Kiełki fasoli mung ok. 150 g

Makaron Chow mein 1 op.

Papryczka chilli 1 szt.

Por – połowa

Kolendra – garść

Papryka słodka łyżeczka

Kurkuma łyżeczka

Curry łyżeczka

Sól i pieprz

Mleczko kokosowe 200 ml

Oliwa z oliwek

Zupa orientalna z kurczakiem

Przygotowanie

Zaczynam od pokrojenia piersi z kurczaka w średnią kostkę i zamarynowania go. Dodaję oliwę z oliwek (na oko) mniej więcej 1-2 łyżki, dodaję przyprawy – curry, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, dokładnie mieszam. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
PS Jeszcze lepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
Kroję papryczkę chilli w cienkie krążki (usuwam pestki), pora również w cienkie krążki, tej zielonej części też się nie boję, choć dodaję jej połowę mniej od białej. Podsmażam na patelni z dodatkiem oliwy, na średnim ogniu i kiedy warzywa lekko się zrumienią zdejmuję z patelni. Następnie na patelni ląduje kurczak, obsmażam go z każdej strony na średnim ogniu, (mniej więcej po 7 min na stronę). Kiedy jest gotowy dodaję z powrotem do kurczaka podsmażoną papryczkę i pora.
Zalewam grzyby mun gorącą wodą i zostawiam na 15 min.
W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu.
Po 15 minutach odsączam grzyby i myję pod bieżącą wodą.
Do gotującego się wolno bulionu, dodaję całą zawartość z patelni, grzyby mun, kiełki fasoli oraz wlewam mleczko kokosowe. Dorzucam garść kolendry. Gotuję jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Na koniec jeśli trzeba solę i dodaję świeżo zmielony pieprz oraz natkę pietruszki, jeśli ją mam. Zalewam gorącą zupą makaron.
Smacznego !

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..