Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

  • on 12 kwietnia 2021

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Składniki

250g mąki żytniej typ 720

300g mąki pszennej

400-450 ml letniej wody

1 opakowanie suchych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Smarujemy ciepłą wodą, posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.

Polecane przepisy: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..