Pieczony pstrąg z ziemniakami

  • on 12 kwietnia 2021

Pieczony pstrąg z ziemniakami

Składniki

Pstrąg – 2 szt (u mnie ok 250-300g)

Ziemniaki małe – 6szt

Masło – 1 łyżka

Czosnek – 2 ząbki nieobrane

Cytryna – 1szt

Zioła świeże – rozmaryn, tymianek, bazylia, koper

Przyprawy do ryby – sól, pieprz

Przyprawy do ziemniaków – pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,

Olej – 1 łyżka

Pieczony pstrąg z ziemniakami

Przygotowanie

Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić.
Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła.
Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła – rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.

Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła – takie same jak do ryby.
Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika – ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.

Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..