żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami

  • on 12 kwietnia 2021

żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami

Składniki

kawałek boczku surowego wędzonego

4 białe kiełbaski bawarskie

włoszczyzna

4 duże pieczarki

śmietana 30 %

ziemniaki

przyprawy

żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami

Przygotowanie

Na początku robię wywar z boczku z włoszczyzną i liściem laurowym. Gdy boczek jest prawie miękki dodaję kawałki białej kiełbasy .Następnie wyciągam boczek i włoszczyznę ,doprawiam kostką rosołową,pieprzem,majerankiem,solą .Po chwili wkrawam pieczarki w plastry.Po kilku minutach wlewam żurek swój lub kupny (od króla najlepszy) . Gdy żurek po gotuję się chwilę doprawiam szczyptą cukru,magi (jak kto lubi) i zalewam lekko śmietaną tylko by go lekko zagęścić .

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..