Biszkopt stracciatella

  • on 14 kwietnia 2021

Biszkopt stracciatella

Składniki

5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)

2/3 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 mi)

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki letniej przegotowanej wody

3/4 szkl. cukru

2 tabliczki gorzkiej czekolady

3-4 łyżki mleka

Biszkopt stracciatella

Przygotowanie

Dno foremkę do biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarować tłuszczem. Wymiary foremki 24×24 cm. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Dodać dwie łyżki wody. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać je przy pomocy łopatki. Na koniec dodać 2/3 startej na tarce o dużych oczkach czekolady. Znów delikatnie wmieszać do masy, a potem przelać ją do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż całkowicie wystygnie.
Całą czekoladę i 1/3 pozostałej połamać. Rozpuścić w garnuszku z mlekiem. Posmarować wierzch i boku biszkoptu. Przed włożeniem do lodówki (aby polewa zastygła) najlepiej biszkopt od razu pokroić, gdyż później czekolada się kruszy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..