Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

  • on 14 kwietnia 2021

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Składniki

Ciasto

4 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki cukru,

20 g drożdży,

2 jajka,

1 szklanka mleka,

8 łyżek oleju,

Szczypta soli.

Dżem;

300 g rabarbaru,

200 g truskawek.

2 łyżki masła,

pół szklanki cukru.

Kruszonka

100 g masła,

200 g mąki,

100 g cukru.

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.
Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..