Falafel

  • on 14 kwietnia 2021

Falafel

Składniki

Ciecierzyca ok 400-500g

2 duże cebule

5 ząbków czosnku

Papryka słodka 1 łyżeczka

Papryka ostra 0,5 łyżeczki

Kumin 1,5 łyżeczki

Pieprz 1 łyżeczka

Sok z jednej cytryny

Pietruszka ok. Jednej dużej garści

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Olek do smażenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

2 łyżeczki soli

Falafel

Przygotowanie

Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc.

Z ciecierzycy odlać wodę najlepiej na sitko i na chwilę zostawić by woda dobrze odciekła. W między czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy na większe kawałki czosnek zostawiamy bez krojenia. Ciecierzycę przekładamy do garnka, miski lub malaksera. Dodajemy cebulę, czosnek obie papryki, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny.

Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę. Teraz dodajemy posiekaną pietruszkę, obie mąki i proszek do pieczenia lub sodę.

Formujemy kulki lub placuszki jak kto woli i smażymy na głębszym rozgrzanym oleju.

Smacznego.

🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..