Łosoś w orientalnym sosie

  • on 14 kwietnia 2021

Łosoś w orientalnym sosie

Składniki

1 kg filetów z łososia ze skórą

200 ml sosu sojowego

2 łyżki cukru palmowego

50 ml octu ryżowego

1 łyżka posiekanego imbiru

2 posiekane ząbki czosnku

1 duża mandarynka

Łosoś w orientalnym sosie

Przygotowanie

Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski.
Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy.
Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa).
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut.
Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..