pierogi z bobem

  • on 14 kwietnia 2021

pierogi z bobem

Składniki

bób – 500 g

cebula – 1 duża

natka pietruszki – pół pęczka

czosnek 3-4 ząbki

oliwa

sól

pieprz

SKŁADNIKI CIASTA:

mąka pszenna – 400 g

gorąca woda – 250 ml

sól

pierogi z bobem

Przygotowanie

Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, zeszklić na oliwie.

Ugotowany bób obrać z łupin, rozgnieść widelcem, dodać podsmażoną cebulę, dobrze doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać, wrzucić do nadzienia, wszystko razem wymieszać. Gdy masa jest zbyt sucha dodać trochę oliwy.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podawać polane oliwą czosnkową, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze również smakują okraszone skwarkami z wędzonego boczku.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..