Surówka “Na cały tydzień”

  • on 14 kwietnia 2021

Surówka “Na cały tydzień”

Składniki

1 duża główka kapusty

2 średnie marchewki

1 duża cebula

1/2 szklanki cukru

Zalewa:

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki octu 10%

2 łyżeczki vegety

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka musztardy (słodkiej w smaku)

1 łyżeczka cuku

Dodatkowo:

1 szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogronu

Surówka “Na cały tydzień”

Przygotowanie

Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i drobno zszatkować do miski.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę.
Posypać cukrem i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15 minut,

W tym czasie przygotować zalewę:
Zagotować wodę z octem, dodać vegetę, sól, musztardę i cukier.
Zestawić z ognia i dodać 1 szklankę oleju . Polecam olej z pestek winogron.
Wymieszać i oodstawić na godzinę od czasu do czasu mieszając.
Następnie przełożyć do szklanych, zakręcanych słoików i ustawić w lodówce.
Surówka jest pyszna i smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu ale do kanapek . Można ją zabierać do pracy w małych pojemnikach.

Polecane przepisy: Surówka “Na cały tydzień”

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..