Adżika

  • on 15 kwietnia 2021

Adżika

Składniki

Pomidory gruntowe 3 kg

Marchew 1/2 kg

Antonówki lub inne kwaśne jabłka 1/2 kg

Czerwona słodka papryka 1/2 kg

Cebula biała 1/2 kg

Czosnek 6 główek

Czerwona papryka chili 10 szt.

Cukier 1/2 szkl. lub troszkę mniej

Sól 2 łyżki

Olej roślinny 1 szkl.

Adżika

Przygotowanie

Wszystkie warzywa i jabłka myjemy, obieramy czosnek i cebulę oraz marchew. Pomidory i jabłka zostawiamy ze skórką. Z jabłek i czerwonej słodkiej papryki wyjmujemy gniazda nasienne. Natomiast papryczki chili zostawiamy w całości!

Wszystkie warzywa i jabłka mielimy w maszynce do mięsa i wrzucamy do gara(pomidory w całości i ze skórką). Pomidory można drobno pokroić lub zblendować.

Wszystko dusimy od zagotowania ok 3 godzin.
Pod koniec dodajemy cukier, olej i sól. Jeśli ktoś woli jednolitą masę to ją blendujemy lub miksujemy. Ja zostawiam tak jak jest w kawałeczkach, jako przecier!

Gorącą masą napełniamy słoiki i odwracamy do góry dnem, do wystudzenia.

Używamy w zimie jako dodatek do różnych potraw, mięs, wędlin itp.
Na zdrowie i smacznego!

Polecane przepisy: sos adżika

Polecane przepisy: adżika pasta paprykowa

Polecane przepisy: adżika przyprawa

Polecane przepisy: Adżika

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..