Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

  • on 15 kwietnia 2021

Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

Składniki

1/2 kg wołowiny ( polędwica, rostbef albo łata)

1/3 szklanki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki sosu chilli

2 ząbki czosnku posiekane

3 cm korzeń imbiru starty na tarce

2 łyżki oleju do smażenia

do podania: jajko sadzone, cienko pokrojony ogórek, marynowane warzywa, kimchi, szczypiorek, sezam

Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie

Przygotowanie

Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić i potem lekko odmrozić i kroić jak będzie twarda, wtedy plasterki będą cieniutkie).
Składniki marynaty wymieszać, dodać do marynaty mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.

Na patelni łyżkę oleju, wyłożyć połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu mieszając kilka minut aż się zarumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy, usmażyć 2 partię.
Podawać z ryżem i dodatkami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..