Ciasto czekoladowe z serem i malinami

  • on 15 kwietnia 2021

Ciasto czekoladowe z serem i malinami

Składniki

Ciasto czekoladowe:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (łącznie 200g)

1 kostka masła

180g cukru

3 jajka

100g mąki

Masa serowa

250g sera twarogowego na sernik

250g serka mscarpone

2 jajka

2 opakowania cukru waniilinowego

2 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

dodatkowo ok 200g malin

Ciasto czekoladowe z serem i malinami

Przygotowanie

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze.
W misce utrzeć miękkie masło razem z cukrem. Następnie dodać jajka, ubijać krótko mikserem po czym dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać wszystko dokładnie.
Do blaszki wyłożonej papierem przełożyć ok 3/4 ciasta. (u mnie była to tortownica o średnicy 22cm).
W misce wymieszać oba sery, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka oraz budyń i wymieszać mikserem na gładką masę.
Gotową masę serową przełożyć na ciasto czekoladowe i wyrównać.
Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe (nie wyrównywać, pozostawić takie kleksy).
Na koniec poukładać maliny.
Piec w temperaturze 170 st ok 60 min

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..