gulasz rybny

  • on 15 kwietnia 2021

gulasz rybny

Składniki

świeży filet z ryby (u mnie łosoś i dorsz, pół na pół) – 500 g

cebula – 1 szt

papryka czerwona – 2 szt

pomidory krojone – 1 duża puszka 500 g

czosnek – 3-4 ząbki

papryka wędzona w proszku – 2 łyżeczki

liść laurowy – 2-3

ziele angielskie – kilka kulek

papryczka chili – 1 mała

natka pietruszki – 1 pęczek

sól

pieprz

oliwa do smażenia

gulasz rybny

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno posiekać. Wszystko razem wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażyć.

Paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, dodać wędzoną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 10 minut . Po tym czasie dodać pomidory, dusić kolejne 5 minut.

Filety rybne pokroić na kawałki. Gdy papryka jest miękka (ale nie rozpada się), wrzucić do garnka pokrojoną rybę. Gotować jeszcze 2-3 minuty.

Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebem lub młodymi ziemniakami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..