Jabłka w słoikach na zimę

  • on 15 kwietnia 2021

Jabłka w słoikach na zimę

Składniki

Jabłka dobre do rozpieku – u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta

około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik

Jabłka w słoikach na zimę

Przygotowanie

Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).

Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę 🙂

Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.
Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy – np. gdybym dodała do słoików cukier, to do
szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie…

Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: jabłka w syropie na zimę

Polecane przepisy: JABŁKA NA ZIMĘ

Polecane przepisy: jabłka na szarlotkę

Polecane przepisy: jabłka w słoikach na zimę z galaretką

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..