Kluski śląskie

  • on 15 kwietnia 2021

Kluski śląskie

Składniki

– ziemniaki – ugotowane i ostudzone (mogą być też tłuczone, np. z obiadu z poprzedniego dnia)

– mąka ziemniaczana

– jajko

Kluski śląskie

Przygotowanie

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę i przekładamy do miski. Dzielimy je sobie na 4 jak najbardziej równe części.

Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy gdzieś na bok, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, może być z lekką górką, i wbijamy jajko. Dodajemy z powrotem odłożone ziemniaki (jeszcze raz dzięki za sprostowanie, Stary Mistrzu :))).
Taka metoda sprawdzi się przy każdej ilości ziemniaków.

Ciasto zagniatamy na jednolitą, gładką masę, przyjemną w dotyku. Mi w dotyku przypomina to jakiś welur, aksamit… 😉

Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formujemy z nich zgrabne kulki. Palcem robimy charakterystyczne dziurki.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia.
Podajemy z dowolnym obiadem. Moja córcia lubi jeść je bez niczego i popijać mlekiem 😉
Smacznego!!!!

Polecane przepisy: kluski slaskie

Polecane przepisy: kluski slaskieprzepis

Polecane przepisy: Kluski

Polecane przepisy: pszepis na kluski slonskie

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..