Konfitura z róży

  • on 15 kwietnia 2021

Konfitura z róży

Składniki

płatki róż 50 g

cukier puder 100 g

sok z ćwiartki cytryny

Konfitura z róży

Przygotowanie

Zbieramy płatki róż, płuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy na sicie. Możemy odciąć białą nasadę z każdego płatka, aby pozbyć się różanej goryczki.

Suche płatki wrzucamy do makutry i ucieramy razem z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym, do uzyskania gładkiej konsystencji. U mnie trwało to 20 minut.

Gotową masę różaną przekładamy do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Słyszałam też, że można ją zamrozić, aby
dłużej przetrwała.

Smacznego.

Polecane przepisy: siostry leonilli konfitura z róży

Polecane przepisy: nalewka z płatków dzikiej róży

Polecane przepisy: konfitura z róży

Polecane przepisy: co można zrobić z płatków róży

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..