Kruche paszteciki z mięsem.

  • on 15 kwietnia 2021

Kruche paszteciki z mięsem.

Składniki

FARSZ MIĘSNY. Składniki:

Łopatka wieprzowa – 1,2 kg

Cebula średnia – 1 szt

Masło lub margaryna – 1 łyżka

Bułka tarta – 2 łyżki

Śmietana – 1 łyżka

Jajo – 1 szt

Sól, pieprz.

CIASTO Składniki:

Mąka – 350 g

Margaryna – 200 g

Jajko – 1 szt

Sól – 0,5 łyżeczki

Śmietana kwaśna – 100 g

Kruche paszteciki z mięsem.

Przygotowanie

FARSZ:
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i zmielić. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso i smażyć, aż woda wyparuje.
Wystudzone mięso przyprawić, dodać śmietanę, jajo i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę, jajko, sól i śmietanę.
Zagnieść ciasto na jednolitą, sprężystą masę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, na podsypanym mąką blacie.
Wzdłuż jednego boku ułożyć masę mięsną. Ciasto zwinąć tak aby farsz znajdował się w środku. Wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki około 3 cm. Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Postępujemy tak, aż do wyrobienia całego ciasta.
Następnie posmarować paszteciki z wierzchu białkiem, można posypać kminkiem i lekko ponacinać.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!

Polecane przepisy: szybkie paszteciki z mięsem

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..