Makaron z serem po amerykańsku

  • on 15 kwietnia 2021

Makaron z serem po amerykańsku

Składniki

makaron kolanka małe 0,5 kg

sos serowy:

mąka 1 łycha, masło 1 łycha, mleko 2 szklanki,

ser, różne rodzaje około 20 dag

sól, pieprz gałka muszkatałowa

warstwa szpinaku:

szpinak 25 dag, oliwa, czosnek 2 ząbki, pieprz, gałka muszkatołowa

feta pół opakowania

parmezan lub inny ser do posypania

Makaron z serem po amerykańsku

Przygotowanie

Makaron ugotowałam.
Zrobiłam sos serowy:
W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę , wymieszałam i cienkim strumieniem wlałam mleko.

Dodałam różne sery i je rozpuściłam. Sos zgęstnieje i można dolać mleka Doprawiłam solą, pieprzem i gałką.

Sos wymieszałam z makaronem i to jest podstawowy przepis.

W rondelku podsmażyłam lekko czosnek, dodałam posiekany szpinak, podlałam wodą i uparowałam szpinak pod przykryciem.
Doprawiłam pieprzem i gałką. Warstwą posypałam pokruszoną fetą. Na to dałam cienką warstwę makaronu.

Na koniec posypałam zapiekankę parmezanem. Zapiekałam 45 minut w 175 stopniach.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..