Na żołnierską nutę: grochówka

  • on 15 kwietnia 2021

Na żołnierską nutę: grochówka

Składniki

500 g kości wędzonych od schabu (może być więcej)

200 g wędzonego boczku

300 g łuskanego suchego grochu

2 marchewki

4 ziemniaki

2,5 – 3 l wody lub bulionu

włoszczyzna – alternatywnie

sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek

Na żołnierską nutę: grochówka

Przygotowanie

Groch przepłukać zimną wodą na sicie, do garnka wlać wodę (lub bulion), wrzucić włoszczyznę, doprowadzić do wrzenia i gotować około dwudziestu minut, wyciągnąć włoszczyznę.

Wsadzić do bulionu wędzone kości, wsypać groch, zmniejszyć ogień, by gotujący groch się nie przypalał. Można lekko posolić, ale uważajcie, by nie przesadzić, bo kości na pewno będą słone.
Po około godzinie groch powinien już się rozgotować, wyciągnąć kości, przestudzić i obrać z mięsnych kawałków, które ponownie powinny trafić do garnka.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, posolić i zetrzeć pieprz, wsypać 1 – 2 łyżki majeranku, gotować, aż warzywa będą miękkie, mieszając często od dna garnka, by nic się nie przypaliło.
Na koniec pokroić boczek w kostkę i albo wrzucić bezpośrednio do zupy, albo zezłocić na suchej patelni i dopiero dodać.
Zupa będzie na pewno gęsta, ale taka właśnie ma być. Wierzcie mi, te z torebek nie mają nic wspólnego z samodzielnie ugotowaną grochówką na żołnierską nutę.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..