pierogi z mięsem

  • on 15 kwietnia 2021

pierogi z mięsem

Składniki

mięso wołowe z rosołu – 500 g

cebula – 1 duża

olej – 1 lyżka

majeranek – 1łyżeczka

ziele angielskie mielone – pół łyżeczki

sól

pieprz

SKŁADNIKI CIASTA:

mąka pszenna – 400 g

gorąca woda – 250 ml

sól

pierogi z mięsem

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Mięso z rosołu razem z usmażoną cebulą zemleć w maszynce, dobrze doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i ziele angielskie. Gdy farsz jest zbyt suchy dolać trochę rosołu.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut.

Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środek każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi. Układać na wysypanym mąka blacie.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać okraszone cebulą zezłoconą na maśle.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..