Pikantne prażone pestki dyni

  • on 15 kwietnia 2021

Pikantne prażone pestki dyni

Składniki

świeże pestki z dyni 2

oliwa z oliwy

sól himalajska

pieprz cayenne lub czrny z młynka

chili

papier do pieczenia

Pikantne prażone pestki dyni

Przygotowanie

Wybierz pestki z miąższu dyni, płucz je pod bieżącą wodą dopóki nie będą całkowicie czyste.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Umyte pestki połóż na ręczniku papierowym i pozostaw na chwilę aby przeschły.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pestki skrop oliwą, pomieszaj i dodaj sól, pieprz i chili. Wsyp pestki na papier do pieczenia a potem rozłóż pojedynczo, (aby się nie nakładały jedne na drugie).
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 -20 minut, lub aż będą brązowe i delikatnie chrupiące. Dobrze jest je przekręcić podczas pieczenia, aby obie ich strony dobrze się uprażyły. Pozostaw do wystygnięcia zanim zjesz.
Przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, aby nie było dostępu powietrza, bo przestaną być chrupkie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..