Rosół z kury.

  • on 15 kwietnia 2021

Rosół z kury.

Składniki

kura rosołowa połowa dużej 1,3 kg

seler młody z nacią

korzeń pietruszki 1 szt.

marchew 2 szt.

por 10 cm

lubczyk mrożony lub świeży

Natka pietruszki

cebula podpalana połowa

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 6-7 ziaren

Sól

Pieprz ziołowy

kluski szpecle lub inny makaron

Rosół z kury.

Przygotowanie

Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. W między czasie gotujemy kluski szpecle lub inny ulubiony makaron.

Ugotowany rosół podajemy z kluskami szpecle lub innym makaronem, mięsem z kury i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: jak ugotować pyszny rosół z kury

Polecane przepisy: Rosół z kury.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..