Sałatka z białek kapusty

  • on 15 kwietnia 2021

Sałatka z białek kapusty

Składniki

• 3 kg białej kapusty

• ½ kg ogórków kiszonych

• ½ marchwi

• 1 kg papryki (kolorowej)

• 4-5 cebul

• sól

ZALEWA :

• 8 szkl. wody

• 1 szkl. ostu

• 1 szkl. cukru

DODATKOWO DO KAŻDEGO SŁOIKA:

pieprz (kulki), ziele angielskie(2), liść laurowy

Sałatka z białek kapusty

Przygotowanie

1. Obierz, umyj i poszatkuj kapustę.
2. Przełóż do miski i oprósz ją warstwowo solą (4 łyżki).
3. Odstaw na 4 godz. (międzyczasie można wymieszać).
4. Cebulę pokrój w półplastry i również posól (mniej soli).
5. również odstaw na 4 godziny.
6. Pokrój paprykę w małe kawałki, marchew i ogórki w talarki.

7. Po 4 godz. wyciśnij kapustę i cebulę z soku (wylej go).
8. Wymieszaj z warzywami.
9. Przygotuj zalewę.
10. Gorącą zalewę wlej do sałatki i wymieszaj.
11. Do każdego słoika włożyć przyprawy.
12. Włóż sałatkę do słoików i dobrze ubij (aż puści sok, który ją zakryje).
13. Pasteryzuj 20 min.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..