Strucla (drożdżówka) z jabłkami

  • on 15 kwietnia 2021

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Składniki

Ciasto;

0,5 kg mąki,

1 szklanka mleka,

125 g masła,

3 jajka,

3 łyżki cukru,

cukier waniliowy.

Dodatkowo;

1 kg jabłek,

3-4 łyżki masła,

pół szklanki cukru,

żółtko do posmarowania

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier.
Odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę.
Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Jabłka kroimy w ósemki.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i jabłka.
Dusimy aż jabłka zrobią się miękkie.
Studzimy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.
Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..