Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

  • on 15 kwietnia 2021

Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

Składniki

Biszkopt: 5 jajek

130 gramów mąki tortowej (typ 550)

40 gramów mąki ziemniaczanej

150 gramów cukru

Krem śmietanowy: 330 gramów śmietanki 30%

250 gramów serka mascarpone

2 fixy do śmietany

2 łyżki cukru pudru

Karmelizowane banany: 3 banany

30 gramów cukru

30 gramów masła

Łyżka soku z cytryny

Mus truskawkowy: 450 gramów mrożonych truskawek

60 gramów cukru

4 łyżeczki żelatyny

300 mililitrów śmietany 36%

Poncz: sok z połowy cytryny

1,5 łyżeczki cukru pudru

100 mililitrów wody

Tynk (Krem maślany na bezie szwajcarskiej): 400 gramów masła

5 białek

300 gramów drobnego cukru

Szczypta soli

Tylka 1M Wilton, różowy barwnik spożywczy, srebrne perełki

Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

Przygotowanie

Biszkopt:
• Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
• Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
• Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
• Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
• Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
• Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
• Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem

Krem:
• Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
• Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
• Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Karmelizowane banany:
• Banany rozdrabniamy widelcem
• Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel
• Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut
• Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia

Poncz:
• Składniki na poncz mieszamy razem
Mus truskawkowy:
• Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu
• Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut)
• Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy
• Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy
• Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy
• Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć

Tynk:
• Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy
• Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru
• Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany
• Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy
Składanie:
• Biszkopt kroimy na trzy równe blaty
• Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu
• Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy
• Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..