Włoska orzechówka

  • on 15 kwietnia 2021

Włoska orzechówka

Składniki

16 orzechów włoskich (zielonych

miękkich)

1/4 l spirytusu 90 proc

szklanka wody źródlanej

2 gałki muszkatołowe

3 goździki

25 dag cukru

kora cynamonu

Włoska orzechówka

Przygotowanie

35 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł

Orzechy umyć, ponakłuwać wykałaczką, włożyć do słoja. Dodać gałki, goździki, kawałek cynamonu. Przyrządzić syrop: zagotować szklankę wody, lekko ostudzić, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Orzechy zalać letnim syropem, wlać spirytus, zamknąć słój i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.

Nalewkę zlać przez bibułę filtracyjną (np. taką do ekspresu przelewowego), rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Agata Skiba z ŁabędziowaŹródło: Kobieta i życie

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..