Bezglutenowe placki ziemniaczane

  • on 20 kwietnia 2021

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Składniki

Przygotuj:

1kg obranych ziemniaków

1 cebula

1 jajko

sól, pieprz do smaku

śmietana do podania

olej do smażenia

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Przygotowanie

Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy ziemniaki na papkę. To samo robimy z cebulą. Uważamy na palce :))
Tak, można zrobić to za pomocą automatycznej tarki dołączonej do maszynki, ale uprzedzam, że to nie to samo. Poważnie. Tarte ręcznie smakują o niebo lepiej…
Odstawiamy na kilka minut.

Po upływie kilku minut odlewamy nagromadzoną wodę: dłonią przytrzymujemy ziemniaczano-cebulową masę i odlewamy nagromadzony płyn. W miarę starannie.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz.

Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę.
Na patelni rozgrzewamy olej (nie trzeba dużo) i łyżką wykładamy na patelnię okrągłe placuszki.

Smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy ze śmietaną i solą lub czym tam kto chce 😉
Naprawdę, mąka absolutnie nie jest do tych placków potrzebna 🙂
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..