Bułka bezsolna z kminem rzymskim

  • on 20 kwietnia 2021

Bułka bezsolna z kminem rzymskim

Składniki

mąka pszenna 0,5 kg

Drożdże 5 dag

Cukier 1 łyżka

Mleko w proszku 2 łyżki

Mleko 1,5 szklanki

Jajo kurze 1 szt

2 łyżki kminu rzymskiego

tłuszcz do formy

mielony kminek do formy

Bułka bezsolna z kminem rzymskim

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, wlać ¼ szklanki letniego mleka, 3-4 łyżki mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie, wbić jajko, wsypać mleko w proszku , mąkę, resztę letniego mleka i wyrobić aż ciasto stanie się pulchne.

Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia i gdy ciasto podwoi objętość, wsypać kmin. Dokładnie połączyć z ciastem i jeszcze chwilę odstawić do podrośnięcia. Ciasto przełożyć do wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mielonym kminkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i obwinąć w ściereczkę do przestudzenia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..