Dżem malinowy

  • on 20 kwietnia 2021

Dżem malinowy

Składniki

maliny, 2 kg

cukier (do smaku), od 1/2 do 1 kg

Dżem malinowy

Przygotowanie

Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, albo dużej patelni i zasypujemy cukrem ( na początek proponuję 1/2 kg ). Smażymy najpierw na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem zmniejszamy płomień do minimum i smażymy często mieszając przez 30-40 minut. W trakcie zbieramy łyżką szumy jakie powstają na powierzchni i robimy próbę słodkości – w razie potrzeby dosładzamy.

Jeśli nie mamy pewności co do konsystencji to jest prosty sposób na sprawdzenie tego (kiedyś wyszukałam w internecie) – na zmrożony talerzyk dajemy kroplę naszego dżemu i wkładamy do zamrażalnika na minutkę. Jeśli po wyjęciu przejedziemy po nim palcem i ślad pozostanie to oznacza, że można go do słoików ładować. Jeśli dżem nam spłynie w to samo miejsce – trzeba smażyć dalej.

Dżem rozlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem. Zawijamy w koc i dajemy mu spokojnie wystygnąć.

Polecane przepisy: dżem malinowy

Polecane przepisy: dzem malinowy

Polecane przepisy: dżem malinowy przepis

Polecane przepisy: dżem malinowy z żelatyną

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..