Kluski prawie-szwabskie

  • on 20 kwietnia 2021

Kluski prawie-szwabskie

Składniki

ziemniaki ugotowane -7-8 szt.

mąka pszenna – 100g

mąka ziemniaczana -2-3 łyżki

jajka 2 szt.

bułka tarta

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Kluski prawie-szwabskie

Przygotowanie

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Poczekać aż wystygną. Dodać jajka, obie mąki, przyprawy. Zagnieść. Ciasto ma się lekko kleić do rąk ale tak aby się dało formować w wałeczek. Wałeczek ciąć ukośnie na kluseczki. Kluski obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do przygotowania prawdziwych klusek szwabskich potrzebujemy 100 g twarogu i trochę więcej mąki pszennej. Wspaniałe jako dodatek do dań lub samodzielne danie.

SMACZNEGO!

Polecane przepisy: sałatka szwabska z mortadelą magdy gesler

Polecane przepisy: kluski szwabskie

Polecane przepisy: pierogi szwabskie przepis

Polecane przepisy: farsz pierogi szwabskie

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..