Kulki ryżowe w płatkach wodorostów (Jumeokbap)

  • on 20 kwietnia 2021

Kulki ryżowe w płatkach wodorostów (Jumeokbap)

Składniki

100-150 g ugotowanego białego ryżu

/2 arkuszu suszonych wodorostów, posiekanych bardzo drobno

1 jajko ugotowane na twardo

ulubiona wędlina (kiełbaski, parówki), ugotowane lub usmażone

2 łyżki pasty z chili (sriracha) lub pasty ssamjang

pomidorki kotajlowe

1/2 marchewki pokrojonej w talarki

kilka liści ulubionej sałaty

1 łyżka oliwy do smażenia

Kulki ryżowe w płatkach wodorostów (Jumeokbap)

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Ugotowany ryż formujemy w placki i smażymy przez 1 minutę.

Ściągamy z ognia. Ryż posypujemy siekanymi wodorostami i podajemy na talerzu, z kleksem pasty chili na wierzchu.

Obok dodajemy nasze ulubione warzywa i przystawki: sałatę, jajko, wędlinę, marchewkę, pomidorki i gotowe. 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..