Kurczak po meksykańsku

  • on 20 kwietnia 2021

Kurczak po meksykańsku

Składniki

1 podwójna pierś kurczaka

2 -3 łyżki oleju

SOS MOLE : 1 papryczka chili

1 szklanka rosołu drobiowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 pomidor

1 łyżka masła

migdały 30 g + kilka do dekoracji

rodzynki 25 g

sezam 1 łyżeczka

bułka tarta 1 łyżka

przyprawa do piernika 1 łyżeczka

gorzka czekolada 70 g

sól i pieprz

Kurczak po meksykańsku

Przygotowanie

Mięso pokroić w plastry 1-1,5 cm, zrumienić na oleju i przełożyć na talerz.
Sos.
Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i zalać 1/2 szklanki wrzącego bulionu i pozostawić na 20 minut.
Cebulę i czosnek obrać lekko posiekać.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasienia a miąższ pokroić w kostkę.
Migdały sparzyć, obrać za skórki, pokroić na trzy.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Papryczkę z bulionem, cebulę, czosnek, większość rodzynek, sezam, migdały, pomidor, bułkę tartą, przyprawę, zmiksować na gładką masę.
Całość przełożyć na patelnię dodać masło, resztę bulionu, cząstki czekolady i dusić do rozpuszczenia się czekolady.

Mięso włożyć do sosu czekoladowego i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut.
Warto kilka razy przemieszać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..