Mielone duszone.

  • on 20 kwietnia 2021

Mielone duszone.

Składniki

800 g mięsa mielonego z łopatki,

1 cała sucha bułka,

3/4 szklanki mleka (szklanka pojemność 210 ml),

5 łyżek bułki tartej suchej,

1 jajko,

0,5 łyżki soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

1 mały pęczek natki pietruszki i kopru.

dodatkowo :

1 łyżka suszonych warzyw (mam od mamy),

1 szklanka wody,

0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,

bułka tarta (do obtoczenia kotletów),

olej do smażenia.

Mielone duszone.

Przygotowanie

Na początek wysuszoną bułkę namoczyć w mleku, co raz ją poruszać aby cała się namoczyła i buła miękka od mleka.

Do miski z mięsem dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą suchą oraz bułkę z mleka ( bułki nie odciskać z mleka dodać całość ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie wkroić natkę pietruszki i kopru. Również wszystko wymieszać do połączenia się całości.

Gdy mamy przygotowaną masę mięsną, ręce moczyć w wodzie, nabierać masy i formować kotlety. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i układać w patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę, dodać suszone przyprawy oraz pół łyżeczki przyprawy z solą, całość zagotować. Ułożyć usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas energicznie podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze. Dusić tak do 10 minut aż wyparuje woda i zostanie niewielka ilość robiąc się z tego sos co jest widoczne na zdjęciu.

Do tak przygotowanych kotletów dodałam ziemniaki z sosem od duszonych kotletów oraz surówka z cebuli, szczypiorku cienkiego swojego oraz pomidora ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Życzę cudownej niedzieli u mnie pochmurno.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..