Mięsny przysmak ze słoika.

  • on 20 kwietnia 2021

Mięsny przysmak ze słoika.

Składniki

mięso wieprzowe ( łopatka, od szynki) 4kg

czosnek 8 ząbków

Pieprz czarny

Sól morska

liście laurowe 6szt

Ziele angielskie 12 ziaren

woda 2 szkl.

Mięsny przysmak ze słoika.

Przygotowanie

Umyte mięso pokroić w kostkę,dodać sól,pieprz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę przypraw.
Dolać wodę i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 4 godz.

Słoiki wyparzyć,do suchych nakładać mięso lekko ugniatając .Od góry zostawić 1,5cm.
Zakręcić suchą zakrętką,wcześniej wytrzeć boki słoika.
Pasteryzować przez 3 dni.
Słoiki pół litrowe w pierwszym dniu pasteryzowałam 2 godz.licząc od momentu zagotowania wody.
Po tym czasie wyłączyć i zostawić do drugiego dnia,ponownie pasteryzować przez 1,5 godz.
Na trzeci dzień powtorzyć pasteryzację przez 1 godz.
Wolę dłużej pogotować by mieć 100% pewność,że mięso jest miękkie i poleży nawet rok czasu..o ile łakomstwo nie zwycięży:)
Z tej ilości wyszło mi 8 1/2l słoików.

Smacznego życzę!

Polecane przepisy: kiełbasa ze słoika ewa wachowicz

Polecane przepisy: sloikowka lopatka ze sloika

Polecane przepisy: Mięsny przysmak ze słoika.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..