Ryż z wegańskim sosem a’la chińskim i tofu

  • on 20 kwietnia 2021

Ryż z wegańskim sosem a’la chińskim i tofu

Składniki

ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)

małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej

4-5 grzybków Mun

słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)

1 czerwona papryka

po połowie żółtej i zielonej papryki

1 duża lub 2 mniejsze cebule

2-3 ząbki czosnku

opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy

200g pieczarek

2/3 kostki naturalnego tofu

2-3 łyżki oleju

1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie

1-2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej

0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków

do podania kawałki limonki i szczypiorek

Ryż z wegańskim sosem a’la chińskim i tofu

Przygotowanie

Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.

Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut 🙂
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką – kropimy sokiem z kawałka limonki.
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..