Sernik Izaura

  • on 20 kwietnia 2021

Sernik Izaura

Składniki

(szklanka 250 ml, blaszka 24×28)

Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki

Cukier szklanka

kakao 3 łyżki

Masło 200 g

Jajka 4

Woda 5 łyżek

Cukier waniliowy 1

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa serowa:

Twaróg mielony 500-700 g

Żółtka 3

Cukier 1/2 szklanki

Masło 100 g

+ wiórki kokosowe

Sernik Izaura

Przygotowanie

Masło, cukier, kakao oraz wodę gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut do rozpuszczenia się masła oraz cukru. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Odlać pół szklanki przygotowanej masy na polewę.
Pozostałą część przelać do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę 4 białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę kakaową przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski przełożyć ser, żółtka, cukier oraz rozpuszczone masło. Wszystko razem zmiksować.
Wyłożyć łyżkami kleksy serowe na masie kakaowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu odrazy polewamy ciasto pozostawianą polewą. ( jeśli mocno zgęstnieje możemy lekko podgrzać. Na koniec całość posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..