Smażona ryba tilapia

  • on 20 kwietnia 2021

Smażona ryba tilapia

Składniki

1,200 kg mrożonej ryby tilapia,

0,5 łyżki soli,

5 łyżek czubatych mąki,

olej do smażenia.

Smażona ryba tilapia

Przygotowanie

Rybę dzień wcześniej wyciągnąć z zamrażarki na durszlak aby na spokojnie odmarzła. Następnie odmrożoną rybę przełożyć do miski posolić i wymieszać tak aby każdy kawałek ryby był wymieszany z solą.

Jak już ryba z solą wymieszana wsypać dwie i pół łyżki mąki i wymieszać tak aby były takie ‘Ala kuchy, Następnie dosypać resztę mąki i podrzucając miskę ku górze wymieszać kolejny raz rybę ( można również na talerz wsypać mąkę i w nią wkładać kawałki ryby obtaczając ). Tak przygotowana ryba jest fajnie chrupiąca z wierzchu.

Na patelnię wlać większą ilość oleju rozgrzać go. Ułożyć przygotowane kawałki ryby i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolo ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ryby ponieważ będzie się rozpadać ). Usmażoną rybę ułożyć na talerzu ( powiem że ta ryba nie wchłania w siebie dużo tłuszczu ).

Tak usmażoną rybkę podałam z ziemniakami, tłuszczem ze smażonej ryby, na rybkę plaster cytryny a do obiadu sałatę lodową na słodko – kwaśno ze śmietaną. Taki obiad przygotujecie w zaledwie 15 minut. życzę smacznego.

Polecane przepisy: Smażona ryba tilapia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..