szarlotka retro

  • on 20 kwietnia 2021

szarlotka retro

Składniki

1,5 szkl mąki Krupczatki

2 szkl mąki pszennej

5 żółtek

3/4 szkl curku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki śmietany

masa jabłkowa:

2 – 2,5 kg jabłek

1 szkl cukru

1 -2 łyżki cynamonu

3 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szkl wody

garść rodzynek

2 łyżki bułki tartej

szarlotka retro

Przygotowanie

wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.

Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..