Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

  • on 20 kwietnia 2021

Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

Składniki

Ciasto gryczane:

Mąka gryczana – 220g

Jajko – 1szt

Sól – szczypta

Jogurt naturalny – 1 łyżka

Masło (zimne) – 100g

Dodatki:

Ziemniaki – 6 małych

Bryndza – 125g

Boczek – 100g

Cebula – 1 szt

Pieprz

Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
Wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki
Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.

Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.
Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.
Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..