Wegańskie racuchy z jabłkami

  • on 20 kwietnia 2021

Wegańskie racuchy z jabłkami

Składniki

(około 15-20 sporych racuchów)

Na rozczyn:

opakowanie suchych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (polecam owsiane lub migdałowe)

1 łyżeczka cukru

mąka

Dodatkowo:

1-1,5 szklanki mąki

opcjonalnie cukier

porządna szczypta soli

1-1,5 jabłka (lub inne dowolne owoce)

1 łyżeczka cynamonu (lub trochę mniej, ja lubię cynamon więc daję go sporo)

cukier puder do posypania

olej do smażenia

Wegańskie racuchy z jabłkami

Przygotowanie

Zaczynamy od nastawienia zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i taką ilość mąki, by rozczyn miał konsystencję mniej więcej słodkiej śmietanki. Starannie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone jabłko, cynamon, szczyptę soli i ewentualnie troszkę cukru. Starannie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron, nakładając łyżką porcje ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypujemy odrobinę cukrem pudrem.
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..