Wieżyczki z ziemniaków

  • on 20 kwietnia 2021

Wieżyczki z ziemniaków

Składniki

ziemniaki ok.410 g ( u mnie fioletowe )

sól, pieprz

ocet balsamiczny 2 łyżeczki

przyprawa kebab-gyros 2 łyżeczki

Do zielonej części : świeża rukola 80 g

świeże liście selera ( 5 g, 7 listków )

natka pietruszki ok.20 g

6 ząbków czosnku

2 kawałki imbiru kandyzowanego

Oliwa z oliwek odrobina

1-2 pomidory

2 jabłuszka kaparowe ( opcjonalnie )

Posypka : siemię lniane

świeże liście lubczyku

Wieżyczki z ziemniaków

Przygotowanie

Dla dwóch osób.
Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku.
Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia.
Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.

Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.

Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.

Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut.
Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.

Polecane przepisy: Wieżyczki z ziemniaków

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..